Kakan har läst en bok


Då var det dags igen. Det har gått fort att läsa Tusen strålande solar av Khaled Hosseini pga att den var så jäkla bra helt enkelt. Ni som gillade Flyga drake av samme författare kommer känna igen er i den här boken. Miljön är den samma, Afgahanistan från 70-80-talet och frammåt. Men nu är huvudpersonerna kvinnor, Mariam och Laila. Deras liv flätas samman när kriget kommer till Kabul och det blir en våldsam berättelse om kärlek och vänskap.

Historien är lite blodigare än Flyga drake. Men den känns viktig och den är allmänbildande både när det gäller kulturskillnader och religion. Man får en känsla av hur kriget upplevdes för dem som stannade kvar i landet så länge som det var möjligt.
Det känns som om man lär sig om hur det är att leva som muslim o kvinna i Afghanistan, och hur fel det blev när talibanerna tog makten. Det personliga o det politiska varvas i berättelsen, kvinnorna kämpar mot förtryck både på hemmaplan och politiskt, med olika resultat ocjh konsekvenser.

Boken gjorde ont i magen emellanåt… men jag ville inte sluta läsa. Den är så himla bra! Man vill verkligen veta hur det ska gå för huvudpersonerna. Slutet kanske känns lite för fint, med tanke på allvaret i det boken handlar om. Men jag kan leva med det, för jag kommer inte glömma den här berättelsen.
Eftersom Flyga drake fick 10 av 10 i betyg så skulle Tusen strålande solar egentligen få 11 eller 12. Men det är ju lite knasigt.
Så… det får bli 10 av 10 rutor choklad i betyg.

Annonser
Taggad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: