Kakan har läst en bok


Tack Linus, för din bokrecension, du påminde mig om att jag faktiskt läste ut en bok häromdagen. Svensk Maffia. Det är en kartläggning över kriminella gäng i Sverige o varje kapitel handlar om ett nytt gäng. Typ Kap 1 – Hells Angels, Kap 2 – Bandidos. I början är det helt sjukt spännande! Bandidos-historien är bättre än flera andra deckare jag läst. Det är mord, misshandel o annat elände rakt igenom hela boken, o det ena gänget är värre än det andra. Men mest underhållande är nog ändå de ”gamla” MC-gängen. Det är komiskt att de är så organisaerade och håller stenhårt på regler och brödraskap – när de sysslar med brottslighet.

Det känns konstigt att erkänna det, men man blir mätt lixom. Reflekterar nästan inte över alla hemskheter när man är i slutet av boken o läser om Jugoslaverna och Uppsala-ligan. Och sen mår jag lite illa… de här grabbarna, för ja, det är alltid grabbar, är verkligen jobbiga människor. Det vanligaste verkar vara att de helt enkelt inte har lust att göra något annat än att vara kriminella. Det ses som ett yrke som man kan livnära sig på. Tills man åker fast, eller blir skjuten. Inte för att fängelse stoppar dom iofs… nä, det blir nästan värre. Då får gängen en kontorslokal typ.
Det ända som funkar mot de här grabbarna är vapen. En del av dem är trots allt lite rädda för att dö. Så börjar man skjuta av dem en efter en, så verkar det som att det ger en lugnande effekt över hela brädet… Men, det känns inte riktigt som någon hållbar metod.

Jag är lite delad när det gäller den här boken. Det är ju spännande o intressant att läsa om kriminella gäng. Och det är en bra bok. Men… ibland känns det som de älskar uppmärksamheten. Att de bara får mer ”respekt” i o med att de är med o bli intervjuade och ställer upp på bilder. Ju mer plats de får i media, desto mer accepterade blir deras existens. Desto fler förvirrade smågrabbar sluter upp bakom dem.
Samtidigt är det ju självklart är bra att deras mörka business kommer fram i dagsljuset och faktiskt får oss vanliga människor att se på vår omvärld med lite mer nyanserad blick. Vi får ju absolut inte bli naiva när det gäller kriminella gäng, för i dagsläget är det vår verklighet och vi kommer inte bli av med dem inom den närmaste framtiden.

Betyg: Man blir som sagt lite mätt efter ett tag, o vissa partier i boken känns lite sega, trots det spännande innehållet. Så det får bli 7 stora rutor choklad, av 10 möjliga. Nästan 8.

Annonser
Taggad

One thought on “Kakan har läst en bok

  1. […] som slukade boken Svensk Maffia som lördagsgodis, blev väldigt glad över att hitta ännu en bok av Weirup. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: