The amazing Björk Odinsdottir!

Jag måste skriva en rad om förra helgens workshop. Crossfit Göta hade ordnat så att världens bästa Björk Odinsdottir kom på besök och drillade oss i gymnastik hela helgen. Jag hade en plats i lördagsgruppen och det blev verkligen en toppendag!

Björk började med att berätta om sig själv och allt hon gått igenom för att komma dit hon är idag, typ Sveriges bästa crossfittjej. Hon har sen hon var tonåring haft problem med ryggen och allting tydde på att det var medfött fel på en disk. Björk fick inse att hon nog inte skulle kunna ha någon idrottskarriär inom gymnastiken som hon tänkt sig. Men hon fortsatte ändå att träna, och när hon flyttade från Island till Sverige blev hon indragen på Crossfit Nordic och kämpade på där trots smärtan. Men så fick hon tid hos en specialistläkare som sa att han nog skulle kunna fixa hennes rygg, och hon fick operation samma vecka. Björk berättade att när hon vaknade upp efter operationen kändes hela kroppen lättare, bara pga att smärtan var borta. Hon rahabbade sig tillbaka på 6 månader o sedan var det full satsning som gällde. Och förra året bar det henne ända fram till en fantastisk bra prestation i Crossfit Games, och hon ska försöka göra om bedriften i år med ännu bättre placering. Go Björk!

Jag har aldrig sett eller hört henne coacha förut, men hon visade sig vara helt grym på det! Gymnastiken som är hennes specialitet blir verkligen rolig när man har ett sånt proffs som hjälper till. Bara med små enkla hjälprörelser så får hon en att känna rätta känslan. Jag fick så himla många aha-upplevelser under hela dagen, det var så roligt!

Vi tränade massor på att få till rätt hollow-position i riggen när man hänger och pratade mycket om hur viktigt det är att behålla spänningen i kroppen för att få rätt energi genom rörelserna och orka längre. När Björk visar hur man ”enkelt” kan bygga på övningarna när man blir starkare så ser det verkligen enkelt ut. Fast man vet att det är jättesvårt. Att gå från pullups, till chest to bar och toes to bar och vidare till bar muscle up ser ut att vara hur lätt som helst…. själv får man ju ta med livet som insats o jag är inte i närheten av att kunna dra mig så högt upp än.

Detsamma gälelr toes to bar med raka ben. För det är tydligen bara det som räknas, enligt Björk :) Det är sjukt svårt, men lite tips fick vi och numera ska jag ha den mentala bilden av ett krokodilgap när jag tekniktränar ttb.

Vi fortsatte med lite huvudstående övningar som sedan skulle leda fram till handstand push ups och även här fick man sig en liten reality check. HSPU är verkligen en stort svart hål för mig. Känns avlägset och supertungt. Handstående mot väg och huvudstående börjar jag bli rätt så bra på nu, men att gå därifrån till att orka göra hspu känns väldigt avlägset. Men jag fick med mig några övningar som jag kan jobba på, så det kommer bli en stående punkt på mina styrkepass.

11006467_10152809341167893_1584697315306828248_n

 

10985268_10152711043138946_5588661210058197538_n

Värma handleder och sträcka ut underarmar.

Efter lunch så var det dags för crossfittens mest eftertraktade rörelse, The Muscle up i ringarna. Alltså att ta sig från hängade rakt ner i ringar, upp så att man är mellan ringarna. Vi började med att känna på hur man kan använda false grip och hur man tränar för att blir stark där. Det gör ONT. Finns inget annat sätt att beskriva det. Handlederna blir skavda och jag ser fortfarande ut som om jag skurit mig i haldlederna, så här en vecka efter passet, charmigt… Men, blir man stark i sitt false grip så hjälper det till mycket när man ska ta sig upp o ner i ringarna.

Vi fick känna på hur man kan träna på olika moment i muscle up:en. Det höga, kraftfulla draget man måste få in tajmingen i, hur man gör en transition med ringarna så att händerna kommer på rätt håll och sedan dips-rörelsen man gör på toppen. Det är tunga rörelser och jag fick skav- o småbrännsår lite överallt på armar och handleder. Det märks att det här inte är något jag brukar pyssla med till vardags. Det är som i början när jag inte hade valkar i händerna på rätt ställen.

Sen la vi ihop alltihop o jobbade med strika muscle ups. Vi som inte hade en strikt kunde få lite påskjut o på så sätt få känna hur det kändes att göra en hel. Det var fantastiskt! Björk tog tag i mitt ben, höll händerna runt ena vaden och gav mig lite fart i transition-läget o för att jag skulle komma upp i dippen lite lättare. Det gick o det kändes grymt! Jag blev så glad! Och när jag hängde där uppe på toppen tänkte jag att ”Undra hur lång tid det kommer ta tills jag hänger här uppe igen, o då för egen kraft?”, haha! Känns ju inte som det kommer hända på bra länge. Att lära sig göra muscle up är ju sånt man får träna på vid sidan av, på tilläggstid, och jag har lång bit kvar innan jag är där. Det är flera moment i rörelsen som jag måste lära mig o bli stark i var för sig liksom.

10946389_358255424346026_851870055_n

Åååååhej!

SAMSUNG CSC

Wiiii!

 

Efter den där euforiska upplevelsen gick Björk vidare och visade oss hur man övar på kippade muscle ups och hur man cyklar ihop dem. Hon flög som en fågel med total kroppskontroll i ringarna och det är så häftigt att se på nära håll. Kippen är svår och man måste återigen få till tajmingen och vara stark, såklart. De som kunde fick fortsätta o prova göra sina muscle ups kippade och flera i rad. Så himla starka människor! Och så kul att se hur Björk kunde hjälpa till och tipsa om tekniska detaljer som gjorde skillnad.

Avslutningsvis blev det övning på att stå handstående fritt på golvet och även att sedan gå på händer. Hanstående fritt skulle jag kanske få till om jag gav mig tusan på det och övade massor, men att gå på händer känns svårt. Nu fick vi prova med lite hjälp av en kompis som liksom styrde benen lite så att man fick rätt ”framvikt” på dem. Men det känns otroligt ovant och svårt. Kroppskontrollen saknas där för mig, men jag ska försöka ha handstående mot väg i olika varianter som en punkt i träningen. Så himla bra för hela kroppen.

bjork-workshop

Björk har ju varit en idol sen länge och nu är jag nog ännu mer imponerad av henne. Hon är en sån himla härlig person, med humor, jättebra coach, superstark, disciplinerad, målinriktad men samtidigt ödmjuk och väldigt lyhörd för sin kropp och för hur mycket man kan pressa sig själv. Hon har ett jäkla pannben och är en grym crossfitatlet.

Heja Björk helt enkelt!

10942626_10152711043493946_5485616009875097958_n

Lördagsgänget!

Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: