Dag 53 av 56, och Cowspiracy

Idag är det dag 53 av 56 på Whole life challenge-grejen. Det känns lite märkligt. Men det har verkligen funkat, jag har blivit av med äta-godis-så-fort-suget-kommer-beteendet och jag har verkligen fått känna hur härlig kroppen blir när man äter bra mat en längre tid. Jag har ju ätit rätt bra innan också, men det blir alltid att man spårar typ en hel helg då o då. För att inte tala om allt man slentrianäter bara för att det finns framför en.

Det har inte blivit så nu, nu har jag hållit mig på banan i nästan 2 månader. Visst, jag har ju ätit icke-paleomat också, ibland finns det ju inga alternativ eller så är man bara jävligt sugen på redig burgare med alla tillbehör. Eller chips. Men, det jag menar är att det är engångsgrejer. Det blir inte att jag frossar o ligger där med ballongmage varje helg. Jag försöker hitta bättre alternativ eller bara säga till mig själv att sockersuget är just det, bara ett sockersug, jag är inte hungrig o behöver inte mer mat den här dagen när jag ligger där i soffan kl 9 på kvällen o vill ha nåt att tugga på.

Energin blir fin o jämn över hela dagen, jag går inte o tänker på när jag kan äta godis nästa gång och jag anstränger mig o lagar ordentlig mat väldigt ofta. Jag känner mig så himla duktig :)

Häromdagen fick jag dock en liten tankeställare. Jag såg på dokumentären ”Cowspiracy” (finns på Netflix) som handlar om att djurhållningen i världen och dess påverkan på miljön och hur det håller på att gå åt pipsvängen med alltihop… När man har sett den är man inte jättesugen på att äta kött och använda mjölkprodukter, så är det bara. Hela filmen går ut på att visa hur otroligt mycket energi, vatten och mark som går åt för att ge oss människor vårt kött, mejeri, vår fisk och våra ägg. Först vill jag bara säga att visst, jag förstår att man säkert kan granska fakta o siffror i den här filmen och jag kände själv att infon kändes lite vriden ibland.

Men sen tänkte jag också att allt det här som visas i pedagogiska o tydliga bilder i filmen inte bara kan vara helt taget ur luften och ihoppusslat av en skicklig dokumentärmakare. Köttproduktionen kräver otroligt mycket resurser när man ser till hur mycket de äter och hur mycket yta som behövs för dels djuren, men även för allt foder de äter. Och dessutom släpper de där stackars kossorna ut en ruskig mängd metangas i processen. Och bajs. Och ovanpå allt det här finns ju då hela grejen med hur djuren lever fram till att de slaktas… och det berördes inte särskilt mycket i filmen. Så, det finns så många anledningar till att tänka över köttkonsumtionen.

Så vad har det här att göra med WLC-utmaningen? Jo, jag tänker att fortsättningen blir att såklart försöka hålla godisätandet i schack men också att bli bättre på att välja vegetariska alternativ. Jag har ju en förmåga att slänga i bacon i det mesta, bara för att det är så gott :) Och det blir en hel del kyckling och lax. Rött kött äter jag inte så mycket, men det blir ju en och annan gryta, pulled pork/beef eller köttbit. Och hamnburgare är ju … jättegott.

Jag ska försöka laga mer vegetariskt. Så är det bara. Hitta alternativ som kan bli en del av vardagsrecepten som man rullar runt på mellan veckorna. Tänka till lite extra om jag verkligen behöver äta kyckling eller lax idag om det nu finns tid att komma på något annat. Äggen kan jag inte sluta med. Det är en bas i min vardag, man kan göra allt med ägg, det är världens bästa mat (hjälp, rör inte mina ägg!!). Tänker att om jag avstår kött lite oftare så kan jag äta ägg med lite bättre samvete.

Att bli helvegetarisk känns som ett för stort steg än. Allt det där andra är för gott för att avstå helt. Som med allt annat så får jag väl börja någonstans och se vad som funkar för mig.

Visst låter det bra?

Sen är det bara den där lilla detaljen att det känns så himla hopplöst att se sådana där ”jorden-kommer-gå-under-filmer”. Vad gör min lilla förändring för skillnad när resten av världen trycker i sig sjuka mängder kött och skiter fullständigt i om det påverkar någon annan? :( Suck. Det är så svårt att hitta motivationen då. Och det kommer ju aldrig bli så att världens befolkning slutar äta kött. Sååå… vi får se hur det här kommer funka för mig. Extra utmaning är det ju såklart att komma på paleo-aktiga vegetariska recept, som inte bara är en hög med sallad.

Jag får återkomma med testade recept senare :)

Annonser
Taggad , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: