Tester av knät

Äntligen. Lite så känns det. Ute på andra sidan av begravningen. I lördags när jag vaknade kändes jag mig lite lättare i bröstet och lite klarare i sinnet. Även om det nu är massa saker kvar att reda upp fortfarande så är det inte riktigt samma tidspress på dem. När man ska försöka rodda en begravning och samtidigt hinna med och orka med resten av livet tar energin slut. Eller så blir man som en jäkla duracell-kanin, jag var helt superstressad förra veckan… hjälp! Men efter en skön helg nu så känns det som att att jag är nästan tillbaka som vanligt igen.

Träningen var en liten livräddare förra veckan. Hur mycket jag än hade på att-göra-listan så såg jag till att jag tog mig tid att vara i boxen o gå på pass. Det var så skönt och jag fick ner pulsen för en stund iaf. Stänga av hjärnan lite och bara vara närvarande i det jag gjorde för stunden, skratta och skoja med goa människor.

Jag såg också till att hinna med lite mer knärehab, eftersom jag nu fått lite nya övningar av min nya sjukgymnast. Väldigt peppigt! Rebecca på Sportrehab var toppen vid första tillfället och jag tror att hon hittade vad det var jag behövde lite hjälp med när vi gjorde olika testövningar. När vi först satt o pratade om hur jag tränade och vad jag hade problem med, blev det så roligt ibland för hon är väl kanske mer van vid personer som är i ett sämre skick än mig och som har mer problem med skador. Jag berättade att det var ca 8 månader sen operation och att jag nu börjat pressa lite mer o allt det där…. och hon frågade lite försiktigt om jag hade börjat knäböja :) Det var lite roligt, för ja… jag började knäböja med vikt för rätt så länge sedan. Kändes spontant som att hon inte var van vid att en 8-månaders patient rörde sig som jag gjorde och lyfte de vikterna som jag gör. Kändes såklart väldigt peppigt! Men jag har ju fortfarande lite problem med små saker, så jag försökte förklara för henne vad det handlade om, även om hon verkade lite imponerad ;) Och när det gäller min rehab så är det ju väldigt mysigt när en sjukgymnast ger en beröm.

Så… jag fick alltså lite kompletterande rehabövningar som jag har börjat känna lite på, med fokus på baksidan och stabilisering. Sedan bokade vi in en ny tid till idag, då jag skulle göra de vanliga knä-testerna man kan göra för att se hur återställd man är. Det är ett styrketest för framsida o baksida lår och sedan lite hopptester på ett ben, så högt jag kunde, så långt jag kunde och antal repetitioner i sidohopp 40 cm på 30 sek. Så det är vad jag har gjort idag på lunchen.

Det visade sig att framsida lår är nästan återställd (tjoho!) Skiljer bara 10% typ mellan höger o vänster. Baksida lår är också rätt okej, men där skiljer det ca 18%. Det som visade sig mest var spänsten. Hopptesterna var inge vidare, haha! Jag kommer inte ens ihåg hur mycket det var som skilde… men det var omkring 30% skulle jag tro. Och då är jag liksom ganska ospänstig från början.

Men det var ju skönt att styrkan var så pass bra ändå, trodde nog att det skulle vara lite större styrkeskillnad. Men nu ska jag jobba på i två veckor till så blir återbesök hos Rebecca sedan. Nästa test av den där typen blir om 4 månader igen, när det har gått 12 månader. Det som jag nog kan ha lite invändningar mot är ju att för att få bättre resultat på testen, måste man ju träna just på själva test-grejerna…. och det kanske inte alltid är så funktionellt. Men, men… jag kommer nog få hoppa en del, om man säger så.

 

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: